Eriksson och Forsberg

2014-11-27
12:22:00

Eriksson: Dam I Nöd

Kvinnor i skönlitteratur blir ofta utsatta för våld. Kanske riktas oproportionerligt mycket känsloladdat våld i film, TV och spel mot kvinnor. Det är definitivt den tesen som drivs av diverse kritiker och recensenter på internet. De gör sedan vidsträckta påståenden om vilka effekter detta våld har i omvärlden och samhället, om hur våld mot kvinnor i främst spel, men även i film och TV, skapar en värld där det är acceptabelt att skada kvinnor. I den populära skildringen av narrativet i skönlitteratur är det män som skadar kvinnor.

Det som saknas i den här typen av kritik är en titt på vad våldet faktiskt innebär för historiens interna logik, vilka effekter våldet har inom den skönlitterära skildringen. Observanta konsumenter kan se en trend av våld även mot män i skönlitteratur. Faktum är att det mest patriarkala av alla motiv, "Damen i Nöd", ofta handlar om en man som dödar ett antal tusen män för att skydda en kvinna. En av de allra äldsta skönlitterära historierna som finns kvar, Iliaden, kretsar runt det här motivet, där Helena är "bollen" i ett patriarkalt spel där tusentals män utan någon egentlig relation till konflikten, som i alla hälsosamma verkligheter borde ha kunnat lösas privat, tvingas in i ett krig för att med våld skydda henen.

Kvinnor blir utsatta för våld för att få en känslomässig reaktion från läsaren. I ett spel blir en kvinna kidnappad för att ge den förmodat manliga spelaren motiv för att gå igenom utmaningarna i spelet. I en film blir en kvinna satt i fara för att ge den manliga protagonisten motivation nog att gå igenom helvetet för att få tillbaka henen. Mario räddar prinsessan Toadstool, och Liam Neeson vet inte vilka de är eller var de är, men hen kommer hitta dem, och hen kommer döda dem med det mest apatiska ansiktsuttrycket som en människa kan uppbåda utanför en filmatisering av en Meyer-roman.

Varför blir aldrig män kidnappade? För att ingen bryr sig, är det korta svaret. Anledningen till att våld mot kvinnor används som en "lazy shorthand for evil" är för att det faktiskt framkallar känslor hos publiken. Våld mot män är antingen normen och handlingens ryggrad eller humoristiskt. Våld mot kvinnor används för att rättfärdiga protagonistens aktivitet. Våld mot kvinnor används för att ge publiken känslan av att ondingen är ond, för bara en onding skulle vara OND nog att bruka våld mot en kvinna. Kvinnomisshandlare är universellt föraktade i samhället, av både feminister och traditionella macho-typer. Patriarkatet är en struktur som finns för att skydda kvinnor från våld. Män som är hjärntvättade av patriarkatet gör vad som helst för att skydda kvinnor. Detta reflekteras varje gång män (oavsett om de har fått höra att de måste vara eller inte kan vara feminister själva) står i kö för att tävla om vem som är mest hederlig och kvinnovänlig inför kvinnliga feminister.