Eriksson och Forsberg

2014-09-23
00:10:00

Eriksson: Var är kvinnohatarna?

Feminister verkar inte ha några som helst problem med att hitta bevis för att män tycker att det är acceptabelt att vara våldsam mot kvinnor. Det skulle inte förvåna mig om tusentals texter publiceras varje dag där mäns djupt rotade sexism avslöjas och diskuteras. Det jag finner problematiskt med detta är att det sällan ges något överväldigande bevis för att detta är gängse uppfattning. Det är väldigt lätt att påstå att män tycker att våldtäkt är acceptabelt beteende, men det är desto svårare att hitta männen som tycker det. De finns där, visst, på internets mörkare sidor, men är de många? Varje gång någon man frias från en våldtäktsanklagelse höjs röster som högljutt konstaterar att detta är bevis på hur mycket alla män hatar alla kvinnor. Bloggar, twitterkonton, tidningar och radio och tv skanderar att detta är skandal och kräver den "skyldiges" huvud på ett fat, oavsett hur bevisningen i rättegången går till. Den politiskt korrekta åsikten är att våldtäktsmän kommer för lätt undan, och att för många kommer undan helt. Detsamma gäller för alla typer av våld, så länge offren och de påstådda offren är kvinnor.

Hatet mot män som använder våld mot kvinnor förenar så många olika grupper i samhället. Kvinnor och män i alla åldrar stämmer in i kören av människor som säger att det fegaste och lägsta en man kan göra är att slå en kvinna. Bland feminister används kvinnohat som eld på brasan, bland "vita medelålders män" används omanlighet, känslan att män som slår kvinnor inte är riktiga män. Bara de mest världsfrånvända och ljusskygga män verkar någonsin yttra åsikten att män borde ha rätt att slå eller våldta kvinnor, ofta på undanskymda webbsidor som 4chan och Flashback, och även då hörs alltid proteströster i trådarna. Inget politiskt parti som är nära riksdagen har på agendan att göra det lättare för män att slå kvinnor. Sverigedemokraterna, som ofta hålls upp som exempel på ett kvinnohatande parti, vill höja straffet och skärpa praxis, snarare än att lätta upp lagen för vissa brott. Moderaterna och Kristdemokraterna verkar ligga på en liknande linje, medan de andra verkar vilja vidta ännu hårdare åtgärder mot män som begår brott mot kvinnor. I riksdagsvalet röstade 99 % på något av riksdagpartierna eller F!, som samtliga vill ha hårdare tag mot män som använder våld mot kvinnor.

Var är kvinnohatarna? Var är de ofantliga massor som tycker att våld mot kvinnor är berättigat? De är inte i media. De är inte i riksdagen. De syns inte i debatten, där de bara är retoriska karaktärer som sitter ensamma i mörka rum, dricker folköl och gör hatiska inlägg på internets rövhål, 4chan. Är det de som bestämmer vilka åsikter samhället i allmänhet har? En liten och nästan stum minoritet, eller majoriteten av media och politiker? Är samhället i allmänhet av åsikten att det är acceptabelt att män slår kvinnor bara för att vissa gör det?