Eriksson och Forsberg

2015-03-03
01:38:00

Eriksson: Laglig Cannabis?

Cannabis flödar fritt i Sverige och de flesta ungdomar känner någon som känner någon, och kan lätt få tag på cannabisprodukter som intas på olika sätt och som alla ger ett rus och eventuellt andra effekter. Cannabisprodukter är vanliga rekreationsdroger trots olagligheten. Leverantören är en svart marknad där ingen betalar skatt och inga produkters kvalitet kan garanteras. En liknande situation råder i stora delar av världen. Undantagen i västvärlden är enstaka självständiga stater som legaliserat och beskattat cannabisbruket.

I Colorado ökade varken våldsbrott eller rattfylla under det första året som det var lagligt att odla för eget bruk och kontrollerad försäljning av statligt undersökta produkter i statligt godkända butiker. Däremot ökade skatteintäkterna från cannabismarknaden. Det är svårt att överföra siffror från Colorado till Sverige, men den amerikanska staten drog in 50 miljoner dollar, motsvarande 417 miljoner svenska kronor, i skattepengar uteslutande från cannabisförsäljning. Detta förutom att legaliseringen har lett till att statligt reglerade och kontrollerade produkter blivit tillgängliga, som alternativ till ett stort utbud av olagliga preparat med obefintlig kontroll där vissa kan innehålla ohälsosamma tillsatser och kemiska genvägar, eller till och med rena förfalskningar.

Jag föreslår att droglagstiftningen som gäller för alkoholprodukter kopieras för cannabis. Gör det lagligt att odla för hemmabruk men inte att raffinera och totalförbjud privatförsäljning. Inrätta en butikskedja med ensamrätt på försäljning och med rikligt tilltagna laboratorier för gedigen kontroll av produkter från licensierade och godkända producenter. Då kan offentligheten och allmänheten också ta del av drogpengarna som cirkulerar inom landets gränser, istället för att de hamnar hos maffiabossar. Då kan en fin och laboratorietestad holk passeras runt bordet istället för en förorenad och lusäten.
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: